Δαμάσκηνο, το ανίκητο

Μικρή ιστορία

Δαμάσκηνο, προύμνον, prunus, prune και plum. Το φρούτο με το έντονο χρώμα και την τόση χαρακτηριστική γεύση και αίσθηση που έχει η σάρκα του, αποξηραίνεται από την αρχαιότητα. Δαμασκηνιά ή μπουρνελιά, με μικρές διαφορές στους καρπούς τους, απαντάται σε όλη την Ελλάδα αλλά κυρίως στη Θεσσαλία και τη Σκόπελο, τη Θράκη και τη Μακεδονία. Στην εφημερίδα «Το Εθνος» αναφέρεται πως, σύμφωνα με έναν μύθο, ο θεός Ερωτας βουτούσε τα βέλη του σε χυμό από δαμάσκηνα προκειμένου να γίνουν ανίκητα. Εσείς, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε, είναι να τα εντάξετε στη διατροφή σας.

Μεγάλα μυστικά

Πλούσια σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες C και Ε. Ο διατροφολόγος Κωνσταντίνος Ξένος αναφέρει: «Κύρια αντιοξειδωτική πηγή του αποξηραμένου δαμάσκηνου αποτελούν οι φαινόλες, οι οποίες ανευρίσκονται με μέση συγκέντρωση 1840 mg/kg. Οι φαινολικές ενώσεις που εμπεριέχονται στο δαμάσκηνο ασκούν καρδιοπροστατευτική δράση καθώς αποτρέπουν την οξείδωση της “κακής” χοληστερόλης (LDL) στο αίμα. Επιπλέον, το αποξηραμένο δαμάσκηνο περιέχει αξιόλογα ποσά καλίου, ασβεστίου, φωσφόρου, σιδήρου και μαγνησίου, στοιχεία απαραίτητα για τη διατήρηση της καλής υγείας. Κατέχουν εξέχουσα θέση στην εξουδετέρωση των ελευθέρων ριζών και κατά συνέπεια στη μείωση του οξειδωτικού στρες».
Συνοδεύουν κόκκινα και λευκά κρέατα στον φούρνο και την κατσαρόλα, καταναλώνονται με γιαούρτι ενώ «ντύνονται» ιδανικά με σοκολάτα.


Γνωρίζετε ότι...

  • Τέσσερα μόνο ξηρά δαμάσκηνα συγκεντρώνουν τη συνολική διατροφική αξία των δύο εκ των πέντε μερίδων φρούτων και λαχανικών που πρέπει να καταναλώνουμε ημερησίως, σύμφωνα με τους διατροφολόγους.
  • Ερευνες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση και καταναλώνουν μια μέτρια ποσότητα ξηρών δαμάσκηνων ημερησίως (δηλαδή περίπου 12), παρουσιάζουν αυξημένα ποσοστά καλύτερης διαμόρφωσης των οστών και άρα είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τη διατήρηση της καλής κατάστασης του σκελετού και της υγείας των οστών. Ο καθηγητής Μπάραμ Αργιμάντι έχει δηλώσει: «Όλα τα φρούτα και τα λαχανικά συμβάλλουν θετικά στην καλή υγεία, όμως σε ό,τι αφορά στην υγεία των οστών, το δαμάσκηνο είναι πράγματι εξαιρετικό».

Εγγραφείτε στο newsletter