Σταφίδα

Μικρή ιστορία

Η σταφίδα υπήρξε βασικό αγαθό για τους Αρχαίους Ελληνες και μαζί με το μέλι αποτελούσε ανέκαθεν σημαντική γλυκαντική ουσία. Υπάρχουν δύο είδη σταφίδας, η ξανθιά ή σουλτανίνα, που έχει πιο ανοιχτό χρώμα και στυφή γεύση και η μαύρη (κορινθιακή) με πιο σκούρο χρώμα και πιο μεστή γεύση. Η ελληνική γαστριμαργία την εντάσσει στην καθημερινότητά της, είτε σκέτη για ενέργεια είτε σε γλυκά. Αξεπέραστη για πολλούς η συνήθεια της σερβίρεται με στραγάλια. Τσιμπίμπο με στραγάλια που λένε και οι Κερκυραίοι…

Μεγάλα μυστικά

Η σταφίδα είναι πολύ καλή πηγή σιδήρου, καλίου, σεληνίου, φυτικών ινών και βιταμινών Α και Β. Περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες, φυτικές ίνες, κάλιο, σελήνιο, βιταμίνη Α, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και σίδηρο. 
Σε κέικ και γλυκίσματα, στις σαλάτες και στο χοιρινό κατσαρόλας για απρόβλεπτες εκρήξεις γλύκας.


Γνωρίζετε ότι...

  • Ο σίδηρος που περιέχουν βοηθά στην αντιμετώπιση της σιδηροπενικής αναιμίας.
  • Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και προστατεύουν τα κύτταρα από τον εκφυλισμό που επιφέρουν οι φυσιολογικές διαδικασίες της οξείδωσης.
  • Οι φυτικές ίνες βελτιώνουν τη λειτουργία του εντέρου καταπολεμώντας τη δυσκοιλιότητα και συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης.
  • Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι σημαντικές για τον μεταβολισμό, την παραγωγή ενέργειας, την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων καθώς επίσης συμβάλλουν στη βελτίωση της μνήμης, της συγκέντρωσης και της διάθεσης.
  • Η βιταμίνη Α, είναι σημαντική για την όραση, την ανάπτυξη και την αναπαραγωγή, εξυπηρετεί δε και άλλες λειτουργίες στο ανθρώπινο σώμα.
  • Οι σταφίδες έχουν και αντιμικροβιακές ιδιότητες, οι οποίες εμποδίζουν την ανάπτυξη τερηδόνας, ουλίτιδας και οδοντικής πλάκας.

Εγγραφείτε στο newsletter