Φυστίκια Αιγίνης

Μικρή ιστορία

Η φιστικιά κατάγεται από την κεντρική Ασία, συγκεκριμένα από το Ιράν και το Ιράκ. Καλλιεργείται πια ευρέως, από την Ασία και τις χώρες της Μεσογείου ως και την Αμερική. Η Αίγινα απέκτησε τα πρώτα της φιστίκια λίγο πριν το 1860 για να τα καλλιεργεί έκτοτε με μεγάλη επιμέλεια και επιτυχία. Φρέσκα ελληνικά φιστίκια παράγονται και στα Μέγαρα, στην Εύβοια, στη Χαλκιδική και στη Φθιώτιδα στις αρχές Σεπτεμβρίου. Τα φιστίκια δίνουν στον οργανισμό καλό ποσοστό πρωτεΐνης και συμπλέγματος βιταμινών Β και είναι πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, που είναι ευεργετικά για την καρδιά.

Μεγάλα μυστικά

  • Η πρωτεΐνη είναι η πιο ευεργετική ουσία που προσφέρουν στον οργανισμό. 
  • Περιέχουν φυλλικό οξύ, ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο και φυτικές ίνες. 

Η λαογραφία της Αίγινας στο πιάτο μας: με μέλι και γιαούρτι, παστελάκια, σε σαλάτες, σε μπακλαβάδες και μωσαϊκά, σπάνε τη διατροφική μονοτονία, όχι μόνο γευστικά αλλά και χρωματικά. 

Γνωρίζετε ότι...

  • Η φιστικιά Αιγίνης ονομάζεται και κοιλαράτη.
  • Η φιστικιά είναι ανθεκτική στην ξηρασία και δεν αντέχει την υγρασία, εξού και τα φιστίκια προσβάλλονται εύκολα από αυτήν αν δεν τα προσέξουμε. Καλύτερα να προτιμούμε στις αγορές μας τα λίγο ανοιχτά, στο μπροστινό τους μέρος και όχι στο πλάι. Στην αγορά υπάρχουν στη κλασική μορφή (με αλάτι ή χωρίς, ψημένα ή άψητα και φρέσκα), αλλά βρίσκουμε και την ψίχα τους.

Εγγραφείτε στο newsletter