Κάσιους

Μικρή ιστορία

Τα κάσιους ανακαλύφθηκαν το 16ο αιώνα από τους Πορτογάλους στη Βραζιλία και από εκεί ο καρπός μεταφέρθηκε από τους ίδιους γύρω στο 1550 στην Γκόα της Ινδίας όπου το έδαφος ήταν πολύ πρόσφορο για κάτι τέτοιο. Ετσι, η Ασία και η Αφρική αργότερα, θα γίνουν οι πιο βασικές εστίες παραγωγής τους. Αγαπημένη τροφή στην κουζίνα τόσο της Νότιας Αμερικής όσο και της Κίνας.

Μεγάλα μυστικά

  • Είναι πλούσια σε πρωτεΐνες.
  • Περιέχουν μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά, τα οποία είναι ωφέλιμα για τον οργανισμό. Ωστόσο, λόγω των κορεσμένων λιπαρών που περιέχουν, προτείνεται η εγκρατής απόλαυσή τους. 
  • Είναι εξαιρετικά περιεκτικά σε μαγνήσιο που βοηθά στην καλύτερη λειτουργία νεύρων και μυών. Μια χούφτα κάσιους περιέχει το 20% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας μαγνησίου.
  • Σίδηρος, φυλλικό οξύ που ανήκει στην οικογένεια βιταμινών Β, φώσφορος και σίδηρος συμπληρώνουν τον διατροφικό χάρτη των κάσιους. 
  • Λόγω της περιεκτικότητάς τους σε προανθοκυανιδίνη, συντελούν ανασταλτικά στην ανάπτυξη καρκίνων, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα.
  • Ο χαλκός συντελεί στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που αναπτύσσονται στο σώμα.

Ταξίδι στις εθνικές κουζίνες: από την Κίνα κοτόπουλο με κάσιους ή γαρίδες με πουρέ κάσιους από τη Μπαχία της Βραζιλίας. Ρυζότο με ολόκληρα κάσιους, προσθήκη των πεντανόστιμων τούτων ξηρών καρπών και σε πράσινες σαλάτες ή από λάχανο. 

Γνωρίζετε ότι...

  • Τα κάσιους εισάγονται συνήθως ωμά και συνεπώς είναι άσπρα. Τηγανίζονται και ψήνονται κατόπιν και αλατίζονται, οπότε και παίρνουν αυτή τη χρυσαφί απόχρωση. Όταν τα αγοράζουμε, φροντίζουμε να διαλέγουμε τα ολόκληρα. Χρησιμοποιούνται κατά κόρον στην ινδική και κινέζικη κουζίνα. Ο χυμός του καρπού στην Γκόα φημίζεται γιατί παράγει ένα πολύ δυνατό αλκοολούχο ποτό μετά από ειδική απόσταξη. 
  • Η υγεία αντανακλάται στο σώμα. Τα κάσιους βοηθούν στη λάμψη της επιδερμίδας και των μαλλιών καθώς περιέχουν χαλκό, ιχνοστοιχείο που συμβάλλει στη σύνθεση του κολλαγόνου της επιδερμίδας, αλλά και της μελανίνης. 
  • Νόστιμα και ευεργετικά για τη χολή των γυναικών. Ερευνα  του Nurses’Health Study σε δείγμα 87.000 γυναικών κατέδειξε πως η απόλαυση περίπου 25 γραμμαρίων κάσιους την εβδομάδα μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης χολολιθίασης.

Εγγραφείτε στο newsletter