Λιναρόσπορος

Μικρή ιστορία

Πρωταγωνιστούσε από την αρχαιότητα στη ζωή του ανθρώπου κι άρχισε να καλλιεργείται από τους Βαβυλώνιους. Πολύ σύντομα διαπιστώθηκαν οι θεραπευτικές ιδιότητες του καρπού και του ελαίου του. Το λινάρι, εκτός όλων των άλλων αγαθών που προσφέρει στον άνθρωπο, όπως κλωστές, υφάσματα, βαφές, σαπούνι, βγάζει και τον θρεπτικότατο καρπό του.

Μεγάλα μυστικά

  • Είναι πλούσια φυσική πηγή των αντιοξειδωτικών ουσιών λίγκνανς, σε συγκέντρωση 80 φορές μεγαλύτερη από ό,τι στα παχιά ψάρια. Η αντιοξειδωτική δράση προστατεύει την καρδιά.
  • Δεν περιέχει γλουτένη, γι’ αυτό και το αλεύρι του αποτελεί ιδανική επιλογή για εκείνους που παρουσιάζουν δυσανεξία στη συγκεκριμένη πρωτεΐνη.
  • Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Αϊόβα, η κατανάλωση περίπου τριών κουταλιών της σούπας λιναρόσπορου ημερησίως για τρεις μήνες οδήγησε σε μείωση της χοληστερόλης κατά περίπου 10% στους άνδρες.
  • Αποτελείται κατά 55% από α-λινολενικό οξύ, ένα πολυακόρεστο λιπαρό οξύ που ανήκει στην ομάδα των Ω-3 λιπαρών οξέων κι έτσι θεωρείται η πιο πλούσια φυτική πηγή των δυσεύρετων στη φύση Ω-3.
  • Περιέχει φυτικές ίνες που βοηθούν στη λειτουργία του εντέρου.
  • Αποτελεί πλούσια πηγή λιγνανών, τα φυτικά οιστρογόνα όπως λέγονται, τα οποία προσδένονται στους λεγόμενους βήτα-υποδοχείς των οιστρογόνων στο μαστό, προσφέροντας προστασία ενάντια στον καρκίνο του μαστού. Οι επιστήμονες του  Γερμανικού Κέντρου Έρευνας για τον Καρκίνο στην Χαϊδελβέργη διαπίστωσαν πως οι γυναίκες που συγκέντρωναν υψηλότερα επίπεδα εντερολακτόνης -  τον μεταβολίτη δηλαδή στον οποίο μετατρέπονται τα φυτοοιστρογόνα κατά το ξεκίνημα του «ταξιδιού» τους στο έντερο, αντιμετώπιζαν κατά 40% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από τη νόσο συγκριτικά με τις υπόλοιπες.

Πέστο, ψωμί, σε σαλάτες, αλεύρι αλλά και σε γιαούρτι, ο λιναρόσπορος προσφέρει τις ευεργετικές του ιδιότητες.

Γνωρίζετε ότι...

«Όταν ο σπόρος του λιναριού γίνει καθημερινή συνήθεια στη διατροφή μας, θα έχουμε καλύτερη υγεία», Μαχάτμα Γκάντι.

Ο λιναρόσπορος είναι ιδανικός για οποιοδήποτε μαγειρευτό φαγητό και επιτρέπει τη γρηγορότερη πήξη της σάλτσας ενώ, αν μείνει στο νερό, μαλακώνει και μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε απευθείας στο γιαούρτι, με τα δημητριακά και το γάλα και στις σαλάτες ή ακόμη και σκέτο με μέλι.

Εγγραφείτε στο newsletter