Σπόροι quinoa

Μικρή ιστορία

Η κινόα είναι θάμνος που οι σπόροι του τρώγονται και υπάρχουν σε πολλά χρώματα. Ανήκει στα ψευτοδημητριακά και προέρχεται από τη Ν. Αμερική, όπου καλλιεργήθηκε από τους Ίνκας περίπου από το 3000 π.Χ.
 

Μεγάλα μυστικά

Βοηθάει στην αιμάτωση του εγκεφάλου, στη συγκέντρωση και την πνευματική απόδοση. Επίσης στην καρδιά και τις ημικρανίες, ενώ έχει και αντιοξειδωτική δράση.
Ο μοναδικός συνδυασμός αντιφλεγμονωδών παραγόντων στην κινόα βοηθά σε προβλήματα που σχετίζονται με φλεγμονές (συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας).
Η περιεκτικότητά της σε φυτικές ίνες βοηθά στον καθαρισμό του παχέος εντέρου.
Στη μαγειρική μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν συνοδευτικό κρέατος αντί για ρύζι ή μακαρόνια, να ενισχύσει γευστικά τις σαλάτες ή να καταναλωθεί σαν πρωινό με την προσθήκη φρούτων.
 

Γνωρίζετε ότι

Η κινόα είχε μεγάλη διατροφική σημασία για τους προκολομβιανούς πολιτισμούς και ήταν η δεύτερη κύρια τροφή μετά την πατάτα. Οι Ίνκας την ονόμαζαν «Μητέρα των Δημητριακών] και τη θεωρούσαν ιερή τροφή.

Τα Ηνωμένα Έθνη την έχουν κατατάξει ως υπερτροφή για την υψηλή της περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη.
Περιέχει Ωμέγα 3 λιπαρά, είναι καλή πηγή φωσφόρου, μαγνησίου, σιδήρου και αμινοξέων, ενώ επειδή δεν περιέχει γλουτένη, χωνεύεται εύκολα.

Εγγραφείτε στο newsletter