Press

Οι ελληνικοί ξηροί καρποί η απάντηση στην κρίση

"Οι ελληνικοί ξηροί καρποί δίνουν απάντηση στην κρίση". Ο Κώστας Κοντόπουλος, στη συνέντευξή του στον δημοσιογράφο, Αντώνη Μπικάκη και την "Οικονομική Επιθεώρηση", μιλά για την ιστορία της Carpo Hellas και των καταστημάτων Carpo: τις αξίες, τα σχέδια, τις ευκαιρίες και τα επόμενα βήματα. 

Μπορείτε να βρείτε την Οικονομική Επιθεώρηση Αυγούστου στα περίπτερα ενώ μπορείτε να γίνετε συνδρομητές εδώ

Περιοδικό Four: μια μέρα από τη ζωή του Κώστα Κοντόπουλου

Ενα από τα πιο εμβληματικά βρετανικά περιοδικά γαστρονομίας, το Four Magazine, φιλοξενεί συνέντευξη του Κώστα Κοντόπουλου. Η ιδέα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα: μια μέρα από τη ζωή του. Από το πρωινό ξύπνημα μέχρι τις βραδινές βόλτες στο Λονδίνο και το Carpo London

ΠΡΩΙ 
 

"Ξυπνάω στις έξι το πρωί. Ανάβω τη φωτιά, ο καφές σιγοβράζει και η πρώτη μυρωδιά πλημμυρίζει τον χώρο. Αυτή συνοδεύει και την ενημέρωσή μου από τον τύπο – άλλωστε οι εκπλήξεις αυτή την περίοδο δεν λείπουν στην Ελλάδα. Ο δρόμος για το εργοστάσιο περιλαμβάνει στη διαδρομή του τη μαγευτική αύρα της θάλασσας αλλά και τις βιομηχανικές εικόνες της Ελευσίνας με τα χαρακτηριστικά διυλιστήρια. Μπαίνοντας στο εργοστάσιο, περνάω μέσα από την παραγωγή, ανάμεσα από τις παλέτες με τους στοιβαγμένους ξηρούς καρπούς και με τη δική τους μυρωδιά πια να αποτελεί την ουσιαστική έμπνευση της κάθε ημέρας. Είναι παράξενο… Το πρώτο άγγιγμα και η πρώτη επαφή με τον καρπό ορίζουν τη συνείδησή μου, κάπως έτσι φορτίζεται η συναισθηματική ευφυία. Αυτές ακριβώς  οι αρωματικές νότες, δυνατές και συγκεκριμένες, αναδύουν στο μυαλό μου όλον τον πλούτο της γης. Αυτόν τον πλούτο, που αναζητούμε σε κάθε μέρος της γης, με μικρούς παραγωγούς από τους οποίους επιλέγουμε πάντα το κορυφαίο προϊόν μέσα από αυστηρή διαλογή. Διότι όταν η γη σου προσφέρει τον πλούτο της απλόχερα, ευεργετικά, χωρίς καμία έκπτωση, έχεις υποχρέωση να τον ανακαλύπτεις και να τον προσφέρεις στους ανθρώπους. Βάζω τα χέρια μου μέσα στο τσουβάλι – η ευωδιά γίνεται ακόμη πιο έντονη. Αφού χαιρετήσω τον κόσμο, ξεκινούν οι πρώτες επαφές και η ενημέρωση. Η εκπαίδευση των συνεργατών είναι εξαιρετικά σημαντική. Ο σεβασμός όλων στο προϊόν και η κοινή αντίληψη των πραγμάτων αποτελούν προϋπόθεση για να υπάρχει οποιαδήποτε επιχείρηση, πόσο μάλλον μία εταιρεία που βασίζεται στον κύκλο της ζωής και στην ένταση των αισθήσεων. Η μέρα προχωρά με συνεχείς τέτοιες ανταλλαγές – από τα αδέλφια μου, Βασίλη και Αλέξη, κύριους συνεργάτες μου και των συνεργατών στο Λονδίνο, Λίνας και Ζαννή, ως τους τρεις ανθρώπους που κρατούν τις πιο νευραλγικές θέσεις, τον διευθυντή παραγωγής, τον οικονομικό διευθυντή και τον διευθυντή προσωπικού. Προϊόν, λειτουργία και προσωπικό δεν διαχωρίζονται αλλά συμπορεύονται". 

Διαβάστε τη συνέχεια στο website του Four Magazine

 

Οι Έλληνες που έμαθαν στους Λονδρέζους το φιστίκι Αιγίνης και τον ελληνικό καφέ

Συνέντευξη του Κώστα Κοντόπουλου στην Κατερίνα Νανοπούλου και τη Huffington Post. 

Μπαίνοντας στο «Carpo» δεν γίνεται να μη σου έρθει η μυρωδιά του φρεσκοκαβουρδισμένου καφέ και το χαρακτηριστικό άρωμα των ξηρών καρπών που βρίσκονται σε τσουβάλια και είναι έτοιμοι να μπουν σε σακουλάκια και να ζυγιστούν. Εκεί, συναντώ τον Κώστα Κοντόπουλο, έναν από τους ιδιοκτήτες του «Carpo» και ανάμεσα σε φυστίκια Αιγίνης, σοκολάτες και αμύγδαλα συζητάμε για το μαγαζί που έχουν ανοίξει στο Λονδίνο, για τον ελληνικό καφέ που αγαπούν οι Λονδρέζοι, για τους ξηρούς καρπούς και τις χειροποίητες σοκολάτες.

Πώς ξεκίνησε το Carpo; 
Το 1990 τα δύο αδέρφια μου, Βασίλης, Αλέξης κι εγώ ξεκινήσαμε την επιχείρησή μας με ένα μικρό μαγαζί στην Αθήνα με διάφορα προϊόντα. Για να μπορέσει να έχει μία αποτελεσματικότητα αποφασίσαμε να βάλουμε μέσα φούρνους ώστε να εξασφαλίσουμε ότι οι πελάτες μας θα απολαμβάνουν τα προϊόντα μας φρέσκα. Κάπως έτσι, μέσα από επίμονες προσπάθειες και σε δύσκολα χρόνια, κάναμε την αρχή. Είναι πολύ δύσκολο προϊόν ο ξηρός καρπός. Δεν είναι τυχαίο ότι παίζεται στα ταμπλό του χρηματιστηρίου διεθνώς, καθημερινά, ενώ ταυτόχρονα είναι ένα αγροτικό προϊόν, το οποίο σημαίνει ότι τη μία χρονιά μπορεί να πάει καλά και την επόμενη όχι τόσο. Αυτό είχε ως συνέπεια να είναι δύσκολος ο δρόμος αλλά μέσα από αυτή την περιπέτεια μπορέσαμε να εξελιχθούμε.

Πώς φτάσατε από το κατάστημα του 1990, στο «Carpo» με τη μορφή που το γνωρίζουμε σήμερα;
Η διαδρομή ξεκινάει από το 1990 και φτάνουμε στο 2011, στην καρδιά της κρίσης, όπου πάλι η ανάγκη για εξέλιξη με έκανε να σκεφτώ και να δημιουργήσω το «Carpo» με τη μορφή που έχει σήμερα. Ένα μαγαζί φιλικό, ποιοτικό, μία μικρή γιορτή στο κέντρο της Αθήνας. Είχα ανάγκη να κάνω τη δουλειά μου να μου αρέσει πραγματικά και να επενδύσω σε αυτήν και συναισθηματικά. Οι καρποί είναι ένα προϊόν που πρέπει να είναι καθημερινά στη διατροφή μας, δεν υπάρχει πιο σημαντικό προϊόν από αυτό.

Τι είναι αυτό που πιστεύετε ότι σας έχει κάνει να ξεχωρίσετε;
Αυτό που προσπαθώ να μεταβιβάσω σε όλους τους συνεργάτες μας, και εδώ και στην Αγγλία, είναι να σέβονται και να εκτιμούν τους ανθρώπους που περνούν το κατώφλι μας, να υπάρχει συνέπεια και ευθύνη απέναντι σε όλους αυτούς που στηρίζουν και εμπιστεύονται το «Carpo». Δεν είναι μόνο το προϊόν, που για εμάς είναι αδιαπραγμάτευτο να έχουμε ό,τι καλύτερο κυκλοφορεί, γι' αυτό και διαλέγουμε με τα χέρια μας τους καρπούς. Η επιλογή και η διαλογή των προϊόντων είναι πολύ σημαντική. Δεν είναι, όμως, μόνο αυτό αρκετό, είναι ο τρόπος που επικοινωνείς με τον κόσμο. Αυτοί που εμπιστεύονται το «Carpo» αισθάνονται ότι πραγματικά κάποιος σέβεται ότι θα δώσουν έστω και ένα ευρώ στο μαγαζί.

Πώς αποφασίσατε να κάνετε το βήμα και να βγείτε εκτός συνόρων στο Λονδίνο;
Το 2013, αποφασίσαμε να τολμήσουμε αυτό το δημιούργημα που κάναμε, δηλαδή ένα κλασσικό προϊόν «παντρεμένο» με σοκολάτα και καφέ, να το βγάλουμε και εκτός συνόρων. Ένα δύσκολο εγχείρημα με τα δεδομένα της οικονομικής κατάστασης που επικρατούσε τότε. Επιμείναμε, παλέψαμε και τελικά στήσαμε το κατάστημά μας σε ένα πολύ κεντρικό σημείο του Λονδίνου και είμαστε πολύ χαρούμενοι που έχει γίνει σημείο αναφοράς για ανθρώπους από όλο τον κόσμο.

Διαβάστε τη συνέντευξη του Κώστα Κοντόπουλου στη Huffington Post ΕΔΩ!

Διαβάστε επίσης: 

Τη συνέντευξη του Κώστα Κοντόπουλου στο Andro ΕΔΩ!

Το Carpo στην Athens Voice

Η Athens Voice έκλεισε 11 χρόνια κυκλοφορίας και γιόρτασε τα 500 αυτά τεύχη με μια επετειακή έκδοση. Αναζήτησε και φώτισε τις νέες τάσεις, τους άξιους ανθρώπους και τις φωτεινές ιδέες. 

 

Το Carpo στην Athens Voice

Αποτελεί εξαιρετικά τιμητική διάκριση να βρίσκεται και το Carpo σε αυτή την επετειακή έκδοση της Athens Voice. Από την πρώτη μέρα που άνοιξε το Carpo στο Κολωνάκι, προσφέραμε αυτό που γνωρίζαμε καλύτερα: ποιοτικούς ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα, καφέ, μέλι και σοκολάτα. Ετσι απλά, μ' ένα χαμόγελο ανταποδώσατε τη δική μας νέα προσπάθεια. 

Στα τρία χρόνια που έχουν πλέον περάσει, δεν αλλάξαμε τίποτα στην ποιότητα των προϊόντων, στην εξυπηρέτησή σας, στην αρχική μας ιδέα. Στα τρία χρόνια που γνωριζόμαστε, είδαμε την ιδέα μας να τσαλακώνεται, να αντιγράφεται, να ξεφυτρώνει από γειτονιά σε γειτονιά ως κακέκτυπο. Εκείνο όμως που δεν αντιγράφεται είναι η αγάπη για το προϊόν, η γνώση, η αναζήτηση του βέλτιστου. Δεν μπορεί να αντιγραφεί το χαμόγελο, το ειλικρινές ενδιαφέρον κάθε φορά που σας βλέπουμε στα καταστήματά μας. Δεν μπορεί να κοπιαριστεί η τεχνογνωσία δεκαετιών, η πρόσβαση στο εξαιρετικό προϊόν. Γννωρίζουμε τους παραγωγούς μας. Γνωρίζουμε το προϊόν τους. Ελέγχουμε κάθε σοδειά για να είμαστε σίγουροι. Για να είστε σίγουροι για τα αμύγδαλα, τα καρύδια, τα super foods, το μέλι ή τη σοκολάτα που θα βάλετε στο σπίτι σας και θα δώσετε στα παιδιά σας. 

Οι παραπάνω σκέψεις γράφονται με αφορμή το κείμενο της Νενέλας Γεωργελέ στο επετειακό τεύχος της Athens Voice. Την ευχαριστούμε και δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε όπως ακριβώς ξεκινήσαμε. 

Διαβάστε το κείμενο:

Οι Ελληνες έχουμε στενή σχέση με τους ξηρούς καρπούς, αυτά τα σνακ με την υψηλή διατροφική αξία και την απέραντη νοστιμιά. Μετά την εμφάνιση του Carpo (άλλαξε το ρου στην ιστορία των ξηρών καρπών και ταξίδεψε μέχρι και το Λονδίνο), τους μασουλάμε ακόμη περισσότερο. Είναι ο βασιλιάς του είδους. Τι θα βρεις; Τα άπαντα των ξηρών καρπών, αποξηραμένα φρούτα κάθε είδους, φρεσκοαλεσμένο καφέ και μερικές από τις πιο νόστιμες πραλίνες που θα φας ή έχεις φάει.

Κανένα προϊόν δεν προσφέρεται σε πλαστική συσκευασία.

Talk about Town

 

Talk about Town | Το ρετρό δεν είναι τάση μόνο στα ρούχα. Είναι και στα μύγδαλα.


Ποιος θα περίμενε ότι τα δαμάσκηνα, τα αμύγδαλα και τα κράνμπερι μπορούν να μας γυρίσουν σε εποχές πιο νόστιμες και πιο αθώες.

Το Carpo είναι από αυτά τα εμπορικά, που μπαίνεις μέσα και χαζεύεις ακόμη κι αν δεν θέλεις τίποτα να αγοράσεις. Γύρω γύρω ράφια μέχρι το ταβάνι με όλων των ειδών τα πολύχρωμα αποξηραμένα φρούτα (από βασιλικούς χουρμάδες μέχρι παπάγια Ταϋλάνδης και θαυματουργό Γκότζι Μπέρι), ξηρούς καρπούς (από φιστίκι αράπικο μέχρι μακαντέμια) και επιπλέον φρεσκοαλεσμένους καφέδες που σε ξυπνάνε με τη μυρωδιά και μόνο, υπέροχες σοκολάτες σε χοντρά κομμάτια και μέλι ελληνικό: ανθόμελο από την Πύλο και θυμαρίσιο από την Κάλυμνο.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Το Carpo Ψυχικό στην ATHENS VOICE"Είναι απλό: ακολούθησε το άρωμα του καβουρδισμένου καρπού και ζήσε το ταξίδι στον πολιτισμό της γεύσης". H ATHENS VOICE, ο κορυφαίος οδηγός πόλης, πέρασε από το Carpo Ψυχικό και έγραψε:

"Ξυπνά μνήμες, τέρπει τις αισθήσεις, γεννά αισθήματα. Το Carpo, το μοναδικό στο είδος του κατάστημα, ταξίδεψε από το Κολωνάκι στην Piccadilly του Λονδίνου και τώρα στο Νέο Ψυχικό, προσκαλώντας μας σε μια εμπειρία πέντε αισθήσεων. Είναι απλή η συνταγή: αγαπάνε πολύ αυτό που κάνουν και ξέρουν να το κάνουν καλά. Γνωρίζουν πόση σοφία χωράει σ’ έναν τόσο δα μικρό καρπό, μπορούν να σε ενημερώσουν για τη διατροφική αξία του κινόα, του chia, του καρυδιού, του γκότζι μπέρι, του ιπποαφαούς, του ελληνικού θυμαρίσιου μελιού. Οι άνθρωποι του Carpo πέτυχαν να αφαιρέσουν το πλαστικό από την πεμπτουσία της διατροφής για να την προσφέρουν ατόφια. Η πανδαισία χρωμάτων των αποξηραμένων φρούτων, το άρωμα των καρπών που καβουρδίζονται μπροστά σου, ο καλύτερος καφές της πόλης, τον οποίο μπορείς να απολαύσεις εκεί ή να τον προμηθευτείς για το σπίτι, οι πλάκες σοκολάτας και οι φανταστικές πραλίνες με γεύση κάρδαμο, μαστίχα, ροζ πιπέρι και τσίλι". 

Εγγραφείτε στο newsletter